ARTS

Worlds Apart.

Ως λάτρης του κινηματογράφου και ακόμα μεγαλύτερη του Παπακαλιάτη πήγα να δω τη νέα του ταινία (δύο φορές). Η δεύτερη ταινία του σηματοδοτεί ένα νέο.. άλλο κόσμο και μια νέα κινηματογραφική επιτυχία. Κάποιος που έχει παρακολουθήσει την πορεία του στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου θα εκτιμήσει τη σκηνοθετική του δεινότητα, καθώς μετά από δυόμισι χρόνια σκληρής δουλειάς κυκλοφορεί στις αίθουσες μία ταινία διεθνούς βεληνεκούς.
Παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετική απόπειρα, διότι δεν πρόκειται για μία, αλλά για τρεις διαφορετικές και φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες, συνταιριάζει έξι βασικούς πρωταγωνιστές και ένα πρόσωπο-κλειδί που ερμηνεύει ο Μηνάς Χατζησάββας (αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και η τελευταία του ταινία, καθώς απεβίωσε τέλη Νοέμβρη) , δύο γλώσσες και τέσσερις διαφορετικούς πολιτισμούς ( Ελλάδας, Συρίας, Σουηδίας και Γερμανίας).

190368g-nike_bakale_tawfeek_barhom

Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου δήλωσε «Ήθελα να γράψω μια ιστορία όπου ο βασικός εχθρός, το βασικό εμπόδιο θα είναι μια πραγματικότητα κοινωνική – πολιτική, η οποία και θα καθορίζει τα πράγματα. Αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση για μένα, πώς να το δομήσω όλο αυτό, πώς να το φτιάξω, πώς να το συνθέσω. Κατά κάποιο τρόπο είναι Έρωτας vs Πολιτικής.» Είναι μία ταινία που αν και έχει κεντρικό άξονα το θέμα του έρωτα, μπορεί να χαρακτηρισθεί και κοινωνικοπολιτική, καθώς θίγει ακανθώδη ζητήματα, όπως είναι το άγχος της ρουτίνας και η πίεση της αστικής ζωής, η οικονομική κρίση και η ανεργία, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι εντάσεις, αλλά και πιο επίκαιρα, όπως το προσφυγικό και ο φασισμός.
Εξαρχής στην πρώτη κιόλας ιστορία, το ‘’boomerang” αναφέρεται ότι «η πολιτική χωρίζει τους ανθρώπους» , μιας και αυτή επηρεάζει και την εξέλιξη της σχέσης του Σύριου πρόσφυγα πολέμου και της νεαρής ελληνίδας φοιτήτριας. Το ζήτημα της πολιτικής ανακολουθίας και των παρεπόμενων αδιεξόδων που αυτή προκαλεί αποτυπώνεται μέσα στο ρόλο του Μηνά Χατζησάββα, που ενσαρκώνει έναν αποτυχημένο φασίστα. Ακόμη, στην τρίτη ιστορία ‘’second chance” στην οποία πρωταγωνιστούν δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι (Μαρία Καβογιάννη, Τζέι Κέι Σίμονς) διακρίνουμε τα κοινωνικά στερεότυπα γύρω από τη θέση της γυναίκας νοικοκυράς που φροντίζει την οικογένεια της και δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων, αλλά φέρει μέσα της πολλά απωθημένα που βγαίνουν στην επιφάνεια στην ηλικία των εξήντα.

παπ

Η ρεαλιστική αυτή απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται απαισιόδοξη , δεν είναι, καθώς ο Παπακαλιάτης την αντιδιαστέλλει με την ανοιχτόκαρδη ελληνική ιδιοσυγκρασία, την ελληνική κουλτούρα και ιστορία, την αισιοδοξία και την πηγαία δύναμη των ερωτευμένων. Ακόμα και με τις μοναδικές εικόνες από την Πλάκα (συνταγή ήδη πετυχημένη από το «Αν») ολοζώντανη στον 21ο αιώνα θυμίζει μια άλλη εποχή με γραφικότητα, χρώματα οικεία, αρώματα ελκυστικά και μουσικές που ταξιδεύουν το θεατή. Μπορούμε , λοιπόν, να τη χαρακτηρίσουμε ως μία ταινία αντιθέσεων.

enas-allos-kosmos-2

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 και έκοψε 95.343 εισιτήρια στο πρώτο του τετραήμερο. Τη δυναμική της πιστοποιεί μεγαλύτερος από 500.000 αριθμός θεατών που την έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η ταινία συνεχίζει να προβάλλεται στις αίθουσες και να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Χριστιάνα Αθανασιάδου 16/2/16

 

0 comments on “Worlds Apart.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: