YOGA YOKE FLOWS

Γιατί η yoga άλλαξε τον τρόπο που βλέπω την καθημερινότητα

Η σχέση μου με τη γυμναστική ήταν πάντοτε καλή, ωστόσο η ρουτίνα σε παρασέρνει και ξεχνάς να ακούσεις τις ανάγκες του σώματος σου. Όσο το ξεχνάς, σε ξεχνάει κι αυτό. Αν και δεν είναι χειμώνας και οι εξορμήσεις στην παραλία έχουν ήδη ξεκινήσει. Εγώ πήρα την απόφαση να μείνω στην πόλη, να εντοπίσω το καλύτερο studio yoga και να μπω στη διαδικασία να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Η πιο motivational σκέψη για όσους γυμνάζονται είναι η εξής: τίποτα δε χτίζεται μέσα σε μία μέρα, αλλά η εξάσκηση –ειδικά αυτή της yoga, που συν τοις άλλοις προϋποθέτει συγκέντρωση-  απαιτεί υπομονή και χρόνο. Love the skin you live in, it will love you back. Όλα αυτά που βλέπεις στα instagram accounts των αγαπημένων σου yogi , ξαφνικά γίνονται πραγματικότητα , γιατί κι εσύ τα προσεγγίζεις μετά από την κάθε πρακτική σου.

https://www.instagram.com/p/Bo_ZCTuB4Sg/

Η λέξη yoga προέρχεται από την λέξη yuj, η οποία σημαίνει “ενώνω”. Σε ελεύθερη μετάφραση γιόγκα σημαίνει “ένωση του σώματος με την ψυχή και το νου”. Η yoga κρύβει από πίσω μία ολόκληρη κουλτούρα, ακούει τις ανάγκες του ατόμου, φιλτράρει τις σκέψεις, ηρεμεί το νου του, συμβάλλει στο να εξασφαλίσει κανείς ισορροπία (σωματική και πνευματική).  Κυρίως, όμως, γυμνάζει, γιατί ασκείς πίεση σε όλο το σώμα, και παράλληλα πρέπει να βρεις τον τρόπο να ηρεμήσεις μέσα στην κάθε στάση.

Γιατί η Yoga είναι η ιδανική γυμναστική:

 • Εφόσον, βρεις έναν καλό instructor, δε θα βαριέσαι να παρακολουθήσεις το μάθημα! Η αναβλητικότητα του γυμναστηρίου και οι ετήσιες συνδρομές που πήγαιναν στράφι ανήκουν πια στο παρελθόν.
 • Ανακαλύπτεις τις δυνάμεις και τα όρια σου. Πετυχαίνεις πράγματα που δε φανταζόσουν ότι μπορείς: π.χ. αποκτάς τον έλεγχο της αναπνοής σου, ενώ ταυτοχρόνως σφίγγεις τους μύες σου και αποβάλλεις την τοξικότητα από το ζωτικό οργανισμό.

https://www.instagram.com/p/BrXK9sBg_fe/

 • Νιώθεις πως ενεργοποιείς το κορμί σου από τα πέλματα ως το κεφάλι στο 100%.
 • Νιώθεις το κάθε μέρος του σώματος σου ξεχωριστά και συνδέεσαι με το κορμί σου. Η αυτοσυγκέντρωση σου τώρα είναι στα ύψη.
 • Η καθημερινότητα είναι ασφυκτική και οι υποχρεώσεις πολύ συχνά το ίδιο. Είναι σημαντικό να μπορείς να ηρεμήσεις εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσα από τη διαδικασία χαλάρωσης στο τέλος του μαθήματος, με τις οδηγίες του δασκάλου, τελικά πετυχαίνεις κάτι μαγικό.
 • Όταν επανέρχεσαι στην πραγματικότητα και στο «εδώ και τώρα» όλα έχουν αλλάξει κι ανυπομονείς μέχρι το επόμενο session. Η συνέχεια της ημέρας σου είναι πιο εύκολη. Το μάθημα της Yoga θα λέγαμε πως είναι ένα ταξίδι με αρχή – μέση – τέλος . Ο προορισμός του καθένα διαφέρει , αλλά η ηρεμία και η σύνδεση με τη γη επιτυγχάνεται σίγουρα.
 • Μαθαίνεις πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις και μόνος σου σε μία στιγμή πίεσης.

https://www.instagram.com/p/Bq-nn5egDoJ/

Η εμπειρία μου:

Τα μαθήματα που παρακολουθώ εγώ, συνοδεύονται από διαλογισμό και σ’ αρκετό μέρος του μαθήματος εστιάζω στον έλεγχο των σκέψεων.  Πάντως, η συμβουλή μου για εσάς: επιλέξτε ένα studio που θα παρέχει αρκετές εναλλακτικές πρακτικές: hatha, aerial , acro yoga, vinysasa, kundalini, ashtanga. Υπάρχουν ποικίλη είδη και το ιδανικό για τον καθένα είναι διαφορετικό. Μπορείτε να δείτε σε ποια πρακτική το σώμα ανταπεξέρχεται καλύτερα και να μοιράσετε τις πρακτικές σας σε 2 ή 3 είδη yoga. Η yoga με άλλαξε, έγινε το μέσο της καθημερινής μου χαλάρωσης , περιόρισα την αρνητικότητα γύρω μου και σταθεροποίησα τη γαλήνη.

https://www.instagram.com/p/BraMPnEAvyh/

Διάφορα είδη:

 • Hatha: Η hatha  προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις «Ha» που σημαίνει ο ήλιος και «Tha» που σημαίνει σελήνη. Η πρακτική της συνήθως επικεντρώνεται σε αργές και απαλές κινήσεις, αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμό γι ΄αυτό και αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χαλαρώσεις το βράδυ.
 • Aerial: Με τη χρήση ενός μαλακού υφάσματος, μιας αιώρας, που κρέμεται από το ταβάνι, θα διερευνήσεις νέες και παραδοσιακές γιόγκα asanas, με το σωματικό σου βάρος να υποστηρίζεται μερικώς ή πλήρως. Δουλεύεις αποκλειστικά με τη δύναμη της βαρύτητας ενώ γυμνάζεσαι με την αιώρα.
 • Η acro yoga: είναι μια δυναμική πρακτική, που συνδυάζει τη σοφία της γιόηκα, τη δυναμική ισχύ των ακροβατικών και διάφορες άλλες θεραπευτικές τεχνικές. Απαιτεί συνεργασία μεταξύ των μαθητών.
 • Η Vinyasa μπορεί να μεταφραστεί «τακτοποίηση με έναν ιδιαίτερο τρόπο». Οι μαθητές μαθαίνουν να συντονίζουν την κίνηση με την αναπνοή και να «ρέουν» από τη μία στάση στην άλλη.
 • Η Kundalini αποτελεί ένα μείγμα πνευματικής και σωματικής πρακτικής της γιόγκα. Ενσωματώνει την κίνηση, δυναμικές τεχνικές αναπνοής και το διαλογισμό. Στόχος είναι να αποκτήσει κανείς μια φυσική ζωτικότητα, αλλά και να αυξήσει την συνειδητότητα του.
 • Η Ashtanga Vinyasa κοινώς η power yoga, είναι σωματικά απαιτητική και ίσως το καταλληλότερο είδος για έναν πρώην αθλητή ή κάποιος που θέλει να δουλέψει πραγματικά το σώμα. Ετοιμάσου να ιδρώσεις.

#namaste, λοιπόν, μέχρι την επόμενη φορά..

“Namaste” σημαίνει το φως μέσα μου υποκλίνεται στο φως μέσα σου. Δηλώνει ευγνωμοσύνη και σεβασμό στους μαθητές και το δάσκαλο.

6fff80b06b38c69099899eb7c05cd819

 

 

0 comments on “Γιατί η yoga άλλαξε τον τρόπο που βλέπω την καθημερινότητα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: