ARTS

16+1 σκέψεις για ένα σπίτι

 

https://www.instagram.com/p/BrOA4s6ALvx/

Το θέμα της διακόσμησης του σπιτιού είναι μία απολύτως προσωπική υπόθεση, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έλαβα μηνύματα στο λογαριασμό μου στο Instagram για το πώς έκανα το δικό μου. Έτσι, αποφασίζω να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μου μαζί σας, ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσω και ο καθένας να ζει σ’ ένα σπίτι με τη δική του ταυτότητα.

 1. Σπίτι είναι ό, τι υπάρχει μέσα στο χώρο. Άνθρωπος ή αντικείμενο.
 2. Το σπίτι οφείλει να ανταποκρίνεται στις συνήθειες και τις ανάγκες αυτών που το ζούνε. Και μην ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες!
 3. Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά μέτρα , αλλά η διαρρύθμιση του χώρου. Μπορούν να γίνουν αξιοθαύμαστα πράγματα σ’ ένα μικρό σπίτι και η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να είναι λειτουργικό.
 4. Το σπίτι γεμίζει σιγά σιγά , μην περιμένετε αμέσως μετά από μία μετακόμιση να είναι ένα σπίτι γεμάτο (συναισθηματικά και πρακτικά).
 5. Σπίτι είναι τα post it και αντικείμενα από ένα ταξίδι ή τα δώρα φίλων και τα πεταμένα ρούχα στο πάτωμα.
 6. Το σπίτι προσαρμόζεται στην εποχή και τις καιρικές συνθήκες, όπως κι εμείς.
 7. Το σπίτι αλλάζει μορφή ανάλογα με τα ριχτάρια, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τις κουβέρτες. Τα χρώματα και οι υφές το κάνουν ζεστό το χειμώνα ή ανάλαφρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 8. Προσοχή στο χαλί: Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε το πάτωμα είναι όσο σημαντικοί είναι και οι τοίχοι. Ένα ουδέτερο χρώμα στο χαλί (π.χ. μπεζ ή γκρι) διατηρούν το χώρο φυσικό και επιτρέπουν το μάτι να πέσει στην γύρω πληροφορία. Από την άλλη, ένα χαλί με έντονα χρώματα και patterns μπορεί αρχικά να φαίνεται υπερβολικό, αλλά τελικά  να προσδίδει στο χαρακτήρα του σπιτιού.
 9. Προσοχή στα κάδρα: Τα κάδρα ανεξάρτητα από το μέγεθος τους και τον τρόπο που θα τοποθετηθούν , καλό είναι να έχουν ίδιο χρώμα ή έστω ίδιες αποχρώσεις (π.χ. όλα μαύρα ή όλα ξύλο).
 10. Αποφασίστε από την αρχή ποια θέλετε να είναι να βασικά χρώματα του κάθε χώρου. Για παράδειγμα, αν πάρετε έναν μαύρο καναπέ, αποφασίστε με ποια χρώματα θέλετε να τον συνδυάσετε (π.χ. γήινα ή συνδυασμός μαύρου-κόκκινου).
 11. Αν ο χώρος με την κουζίνα είναι ενιαίος, προτιμήστε η κουζίνα σας να είναι ουδέτερη ούτως ώστε να μην πνιγεί το καθιστικό.
 12. Μη φοβάστε να τολμήσετε την ανάμειξη διαφορετικών στυλ. Ένας περίεργος καθρέφτης μπορεί να μην είναι αυτό που λείπει από το σπίτι σας , αλλά μπορεί να ταιριάξει στα πλαίσια της mix & match φιλοσοφίας.
 13. Αξιοποιήστε όσα έχετε ήδη! Αν περισσεύουν πράγματα από κάποιο σπίτι ή έχετε μία πολυθρόνα που δε σας φαίνεται και πολύ χρήσιμη. Δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω ένα ριχτάρι ή ακόμα και να αλλάξετε ολόκληρο το κάλυμμα. Γενικότερα , προσπαθούμε να μην πετάμε, αλλά να ανακυκλώνουμε και να ανακατασκευάζουμε!
 14. Κεφάλαιο φυτά: δεν αρέσουν σε όλους και δεν ταιριάζουν σε όλους. Από το να τα πάρουμε και να μαραθούνε , καλύτερα να αγοράσουμε ψεύτικα ή να μην τα αγοράσουμε ποτέ. Ωστόσο, προσδίδουν ζωντάνια, χρώμα και θετική ενέργεια.
 15. Μη φοβάστε την ακαταστασία. Άλλο καθαριότητα και άλλο τάξη! Η τάξη μας κάνει να συγκεντρωνόμαστε και να αποδίδουμε καλύτερα, όμως δεν είναι κακό να μείνει μία κούπα με καφέ στο γραφείο ή μία εφημερίδα που δεν πετάξαμε στη βιβλιοθήκη. Μην είστε ψυχαναγκαστικοί με τον χώρο σας και θα είστε και πιο ήρεμοι και στη ζωή σας.
 16. Πετάμε τη σαβούρα. Ανά εξάμηνο το σπίτι πρέπει να ανανεώνεται, άρα και να γίνεται μία μαζική καθαριότητα (ντουλάπια, ράφια, αποθηκευτικοί χώροι). Όλα αδειάζουν και ξαναγεμίζουν.
 17. Βρείτε λίγο χώρο για δημιουργία. Ο καθένας από εμάς έχει κάτι που τον ηρεμεί. Αν ζωγραφίζετε, βρείτε μία γωνία που θα έχει όλα τα υλικά. Αν κάνετε κοσμήματα, κάντε το ίδιο. Αν θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο σας αφοσιωμένα , φτιάξτε το ιδανικό spot με τραπεζάκι και μία αναπαυτική καρέκλα, που θα σηματοδοτεί το «διάβασμα». Αν κάνετε γιόγκα, βάλτε το στρώμα δίπλα από το κρεβάτι και σας το εγγυώμαι δε θα ξαναδείτε το χαλί του υπνοδωματίου σας.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε pin στο Pinterest σκεφτείτε ότι το σπίτι που βλέπετε στη φωτογραφία , δε θα σας κάλυπτε γιατί πολύ απλά δεν είναι το δικό σας. Πάρτε ιδέες , βρείτε τον χρόνο και δημιουργήστε τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει. Το σπίτι είναι ό, τι βλέπετε, ό,τι νιώθετε , οι αναμνήσεις και το καταφύγιο σας στο τέλος της ημέρας. Αξίζει τον κόπο!

 

b2919ff000d22c390f71613937f86d6e

b53d4b6dee2942f828292aa0efe1655e

3e0d17069c268ed873155950a03ccf6f

9ebf1e640f8afb17b8389756fa3e3287

 

0 comments on “16+1 σκέψεις για ένα σπίτι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: