COMMUNICATE IT

Τι κοινό έχουν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τι είναι συναισθηματική νοημοσύνη και σε τι θα σου φανεί χρήσιμη στην εμπειρία της ζωής;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε μία σειρά, αλλά σίγουρα σχετίζεται με τη βίωση των καταστάσεων και την ποιότητα των εμπειριών. Όταν εκφράζεις τα συναισθήματα σου, είσαι και αισθάνεσαι ελεύθερος.

e27f490383f863819b974301f47441bd

Το πόσο εξωστρεφής είσαι είναι και δεν είναι επίκτητο χαρακτηριστικό. Όπως και οι συναισθηματικές σου δυνάμεις δε βρίσκονται πάντοτε στον έλεγχο σου. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα οι σχέσεις σου επηρεάζονται άμεσα , και συνεπώς ανεξάρτητα με το πόσο έξυπνο άτομο είσαι δε θα φτάσεις πολύ μακριά. Δεν είναι τυχαίο που πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, έχουν πετυχημένες οικογένειες και υγιή κοινωνική ζωή, με βασικό τους εφόδιο την αγάπη στον εαυτό και την υποστήριξη –no matter what- της ταυτότητας τους.

Σήμερα, όλοι θεωρούν τη συναισθηματική νοημοσύνη εξίσου σημαντική με την πνευματική, γιατί διαβάζοντας καταλήγουμε πως η ευτυχισμένη ζωή δεν είναι στη μεγάλη καριέρα, αλλά ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που εξασφαλίζουν μία ισορροπημένη ζωή.

Τι είναι όμως τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη (EI); Σύμφωνα με την Psychology Today:

  • Η δυνατότητα να προσδιορίζει κανείς τα συναισθήματα του με ακρίβεια, όσο και των υπολοίπων.
  • Η ικανότητα να πραγματοποιεί όσα νιώθει και να βάζει τις φαντασιώσεις του σε δράση.
  • Η δυνατότητα να ελέγχει τα συναισθήματα του, όπως και να μπορεί να κάνει κάποιον άλλον ήρεμο ή χαρούμενο.

Η «συναισθηματική νοημοσύνη» άρχισε να αποτελεί θέμα συζήτησης από το 1990, όταν οι ψυχολόγοι του Yale John D. Mayer and Peter Salovey παρουσίασαν το μοντέλο επίσημα.

Ωστόσο, ο Goleman εμβάθυνε και βρήκε την άμεση σχέση ανάμεσα σε συναισθηματική νοημοσύνη και συντροφικότητα και επιτυχία.

Πως ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους που κατέχουν συναισθηματική νοημοσύνη;

Δέχονται την αλλαγή

Δε φοβούνται νέες αρχές και τα παρελκόμενα τους. Κατανοούν την αναγκαιότητα τους και δέχονται την αλλαγή σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, γι αυτό και τελικά προσαρμόζονται.

Έχουν αυτογνωσία

Ξέρουν σε τι είναι καλοί και που έχουν ελλείψεις. Εκεί που χρειάζονται ακόμα δουλειά, κάνουν ένα βήμα και παρατηρούν χωρίς να μένουν ωστόσο πίσω. Ξέρουν από ποια περιβάλλοντα θα επωφεληθούν και εκεί επενδύουν.

Δεν είναι τελειομανείς

Είναι σχεδόν αδύνατο ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη να είναι τελειομανές. Ακολουθούν τη ροή της ζωής τους, δοκιμάζουν και συνήθως  μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Είναι ισορροπημένοι

Ενώ δεν είναι τελειομανείς, είναι ισορροπημένοι με έναν δικό τους τρόπο. Η αυτεπίγνωση συνεπάγεται πως ξέρουν τι είναι πραγματικά σημαντικό για την ψυχολογία τους και πώς να το διατηρήσουν ζωντανό.

Είναι περιπετειώδεις

Έχουν μία έμφυτη περιέργεια για νέες εμπειρίες και νέες καταστάσεις. Διακατέχονται από την περιέργεια, που τους κάνει χαρούμενους. Δεν σχολιάζουν, κάνουν πολλές ερωτήσεις και βρίσκουν νέες λύσεις.

Είναι αξιοπρεπείς

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάθε μέρα βρίσκουν έναν τρόπο να φτιάξουν τη μέρα τους. Το ποτήρι δεν είναι ποτέ μισοάδειο. Νιώθουν πλήρεις για τις ζωές τους και δεν επιτρέπουν τις κριτικές και τους τοξικούς ανθρώπους να τους αγγίξουν.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν πώς να δουλέψουν και πώς να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Είσαι ένας;

mesasto keimeno

 

 

0 comments on “Τι κοινό έχουν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: