COMMUNICATE IT YOKE FLOWS

Όσα μου έμαθε η Βαλένθια #ES

Αφιέρωμα στην Ισπανία…

Αν οι προσδοκίες μας δημιουργούνε ψευδαισθήσεις και αφαιρούν αυθορμητισμό, άλλο τόσο η άγνοια μπορεί να κρύβει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Πηγαίνοντας στη Βαλένθια, γνώριζα ελάχιστα πράγματα και για την Ισπανία και για την ίδια την πόλη που θα έμενα μισό χρόνο. Αυτό που γνώριζα ήταν πως θέλω να πάω πολύ. Μετά από δύο απορρίψεις, συνέχισα να επιμένω. Ένα πρωί τελικά με κάλεσαν από το υπεύθυνο γραφείο Erasmus για να μου ανακοινώσουν την τελική έγκριση μου.

Όλα ήταν μία ευτυχής συγκυρία, την πόλη της Βαλένθιας την είχα διαλέξει με κριτήριο τα όσα διάβασα μετά από «ενδελεχή» έρευνα στο Google, επομένως μηδενικής αξιοπιστίας. Εντόπισα τη σχέση της πόλης με την τέχνη, η γεωγραφική της τοποθεσία ήταν καλή, δεν είχα τίποτα να χάσω. Και στην ηλικία που δεν έχεις τίποτα να αφήσεις πίσω, τίποτα να χάσεις, αλλά πολλά ακόμα να δεις και να κερδίσεις, το ταξίδι ξεκίνησε κάπου εκεί. Έφυγα τον Ιανουάριο του 2019, (σ’αυτό το σημείο να σας πω ότι γύρισα πριν λίγους μήνες) άκρως προετοιμασμένη και θετική να ζήσω όσα αυτή η εμπειρία έχει να μου προσφέρει –keep reading, γιατί ήταν πολλά).

Μη έχοντας ζήσει ποτέ ξανά στο εξωτερικό, στη Βαλένθια ήταν η πρώτη μου επαφή με τη συγκατοίκηση στα shared apartments.  Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζεις με ξένους ανθρώπους και ξένους δεν εννοώ στην εθνικότητα. Το σπίτι μας θύμιζε σίριαλ, χωρίς υπερβολή, ήμασταν συνολικά εγώ, ένας Αμερικάνος, μία κοπέλα στην ηλικία μου από το Βέλγιο, μία 44αρα Βρετανίδα, ένας Ισπανός δάσκαλος και ένας Ινδός. Τόσο διαφορετικοί, όσο ακουστήκαμε. Βέβαια, αναπτύξαμε οικογενειακούς δεσμούς και μοιραστήκαμε κάποιες από τις πιο όμορφες μέρες μας. Η συμβίωση κρύβει παγίδες και απαιτεί πολλούς συμβιβασμούς, όμως τελικά έγινε ένα πετυχημένο πείραμα.

Το σπίτι μας στο κέντρο της πόλης ήταν σημείο κατατεθέν, όποιος φίλος περνούσε, σταματούσε να μας πει ένα γεια και έμαθα μία άλλη σημασία του ρήματος «μοιράζομαι»…

Η πόλη από την άλλη, μου δημιούργησε από την αρχή ένα αίσθημα πως δεν είμαι ξένη. Όμορφη, φιλόξενη, καλλιτεχνική, ευρωπαϊκή, τροπική.  Η πόλη έχει τρία βασικά κέντρα: την παλιά πόλη, την παραλιακή πλευρά και την πλευρά του πάρκου με την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, του Καλατράβα. Ξέρει να συνδυάζει ομαλά το παλιό με το σύγχρονο, το ισπανικό στοιχείο με το ευρωπαϊκό, τη θάλασσα με την πόλη.

Είναι μία πόλη για να ζεις, χωρίς να περιμένεις το σαββατοκύριακο για να αποδράσεις. Έτσι, λοιπόν μου έμαθε να είμαι παρούσα, στη στιγμή που δε χρειάζεται τίποτα άλλο για να αρκεί. Κάναμε τις πιο ωραίες συζητήσεις σε ταράτσες και περάσαμε τέσσερις μήνες σε μία παραλία. Όταν φεύγεις από την Ελλάδα, σκέφτεται κανείς πως το τελευταίο που μπορεί να σου λείψει είναι η θάλασσα, κι όμως, μέσα στη ρουτίνα μου δεν την είχα ποτέ τόσο πολύ.

Η Βαλένθια νοιάζεται και το δείχνει με την πρώτη ευκαιρία, διαμαρτύρεται άσχετα από το αν δεν είναι μεγάλο κέντρο ή πρωτεύουσα, διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή, για την ισότητα των δύο φίλων, αλλά και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.  Εφτά μήνες ζωής στη Βαλένθια αρκούσαν για να δω τα περισσότερα festival, και τις πιο αποφασιστικές αντιδράσεις της ζωής μου.

“Όμορφη, ζωντανή, φιλική… μία πόλη για να μένεις.”

Η Βαλένθια κάνει ποδήλατο με ποδηλατόδρομους που καλύπτουν αποστάσεις 15 χιλιομέτρων, έχει τεράστια πάρκα και είναι απόλυτα φιλική στα ζώα. Πέρα, λοιπόν, από τα όμορφα τοπία και τους όμορφους ανθρώπους, ενθαρρύνει και καλές συμπεριφορές, συνήθειες και στάσεις ζωής, που μπορούν εύκολα εκεί να εφαρμοστούν.

Ακόμη, πολλά στοιχεία που έτεινα πιστεύω πως δεν είναι «το στοιχείο μου ή το όνειρο μου», όπως η γλωσσομάθεια, οι σπουδές στο εξωτερικό, η υγιεινή ζωή, κατάλαβα πως είναι. Έτσι, θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο ένστικτό μου που επέμενε, εμένα που πήγα και την πόλη για όλα όσα ήρθε να μάθει και να αλλάξει. Καμία φορά το ένστικτο μας φαίνεται πως πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά.

0 comments on “Όσα μου έμαθε η Βαλένθια #ES

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: