YOKE FLOWS

Τι θα συνέβαινε αν όλοι γινόμασταν vegan;

“Τι θα συνέβαινε εάν κάθε άνθρωπος στη Γη υιοθετούσε σε μια ολικά χορτοφαγική διατροφή – χωρίς γάλα, κρέας, μέλι ή οποιαδήποτε άλλη τροφή ζωικής προέλευσης; Είναι μια (πολύ) υποθετική ερώτηση, αλλά ο περιβαλλοντολόγος συγγραφέας Paul Allen υποστηρίζει ότι είναι πιο σχετική από ποτέ.”

Η ιδέα της υιοθέτησης μιας ολικά χορτοφαγικής διατροφής από όλους μπορεί να ακούγεται ακραία, αλλά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 340%. Πλέον υπάρχουν πάνω από 0,5 εκατομμύριο βρετανοί vegan – με περίπου το 20% των ατόμων από 16 έως 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν μια χορτοφαγική ή ολικά χορτοφαγική διατροφή.

Μπορείτε να δείτε αυτό το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό γύρω μας. Από το ξέσπασμα εναλλακτικών επιλογών γάλακτος χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό διάσημων υποστηρικτών όπως ο Liam Hemsworth και η Natalie Portman, σε ταινίες όπως το Cowspiracy και η φουτουριστική vegan κωμωδία του Simon Amstell Carnage. Αυτό που πρόσφατα αποτελούσε μια ριζοσπαστική επιλογή τρόπου ζωής γίνεται σιγά σιγά της μόδας.

Για τους επιστήμονες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οικονομολόγους, η ιδέα ενός vegan μέλλοντος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – και ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι το περιβάλλον.

Ζω οικολογικά;

Το ψυγείο σας μπορεί να φαντάζει ως ένα απίθανο σκηνικό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Επιπλέον, το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτού του αποτυπώματος άνθρακα.

Υγιεινή ζωή

Το να είστε vegan δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρώτε υγιεινά. Μπορείτε να καταβροχθίσετε πρόχειρο φαγητό – και να χάσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – είτε τρώτε κρέας είτε όχι. Για παράδειγμα, οι ολικά χορτοφαγικές διατροφές έχουν από την φύση τους χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εάν ακολουθείτε μια ολικά χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε σε αυτήν πρωτεΐνες. Τρόφιμα όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, το τόφου, οι εκδοχές γάλακτος και γιαουρτιού από σόγια και τα φιστίκια είναι καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης μεγάλης αξίας και ιδιαίτερης σημασίας αποτελούν τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και οι σπόροι κολοκύθας. Η κινόα και το φαγόπυρο συχνά θεωρούνται ψευδό-δημητριακά, αλλά στην πραγματικότητα είναι σπόροι – η κινόα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια ολικά χορτοφαγική διατροφή καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Πολιτισμικό σοκ

Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι εκτρέφουμε και τρώμε ζώα για περίπου 10.000 χρόνια. Η διατροφή μας δεν είναι μόνο το φαγητό στο πιάτο μας – διαμορφώνει τα πάντα, από τις δουλειές μας και το εμπόριο μέχρι τις θρησκευτικές και πολιτισμικές μας ταυτότητες. Σήμερα, οι παγκόσμιες βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προσφέρουν εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε συχνά πολύ φτωχές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

toa-heftiba-9aUU5PGZfxY-unsplash

isaac-nugent-LZEesoYF4GQ-unsplash(1)

Τι θα απογίνουν όλα τα ζώα;

Εάν δεν εκτρέφουμε πλέον ζώα της φάρμας, τι θα συμβεί; Θα εξαφανιστούν; Θα κατακλύσουν τον πλανήτη;

Δισεκατομμύρια ζώα της φάρμας δεν θα προορίζονταν πλέον για το δείπνο μας και αν δεν μπορούσαμε να τα επιστρέψουμε στην άγρια φύση, θα σφαζόντουσαν, θα εγκαταλείπονταν ή θα φροντίζονταν σε καταφύγια. Ή, πιο ρεαλιστικά, οι αγρότες ίσως να επιβράδυναν την αναπαραγωγή καθώς η ζήτηση κρέατος μειώνεται.

Τα ζώα της φάρμας εκτρέφονται με πολύ πιο έντονους ρυθμούς από ότι αναπαράγονται στην άγρια φύση – έτσι κάθε σενάριο «κόσμου στα χέρια των αγελάδων» είναι λίγο παρανοϊκό. Όπως με την άγρια ζωή συνολικά, οι αριθμοί ζώων που επιστρέφουν θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις και θα φτάνουν σε μια ισορροπία, ανάλογα με τους θηρευτές και τους διαθέσιμους πόρους στην άγρια φύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν όλα τα ζώα απλά να «απελευθερωθούν». Ορισμένα ζώα της φάρμας, όπως τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, έχουν πλέον απομακρυνθεί τόσο από τους προγόνους τους που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Άλλα, όπως οι χοίροι και τα πρόβατα, θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε δασικές εκτάσεις και βοσκότοπους και να βρουν τα δικά τους φυσικά επίπεδα πληθυσμού. Επιπλέον, ακόμα κι αν σταματήσουμε να τρώμε ζώα, η καταστροφή των άγριων οικοτόπων θα συνέχιζε να μειώνει τον αριθμό τους. Με τη φύση, πάντοτε πρόκειται για ζήτημα ισορροπίας. Κι αυτό ας είναι και το συμπέρασμα μας…

Ένα κείμενο του BBC: BBC TEXT
Σε μετάφραση και επιμέλεια της Μιχαέλλας Γοτουχίδου.

 

0 comments on “Τι θα συνέβαινε αν όλοι γινόμασταν vegan;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: