ARTS

Για τη Βαρκελώνη…

Μια εντελώς διαφορετική ιστορία, η Βαλένθια με έστειλε στη Βαρκελώνη και η Βαρκελώνη μας έφτασε εδώ, που είμαστε σήμερα. Η Καταλονία γενικά είναι μία διαφορετική περίπτωση, και σε αυτήν προσγειώθηκα. Οι φωτιές στην πόλη,  οι διαμαρτυρίες και η πόλωση ήταν μερικά από όσα επικρατούσαν στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2019, στη Βαρκελώνη. Η τύχη του πρωτάρη έπαψε να ισχύει και όλα ήθελαν περισσότερο κόπο. Είναι μία πόλη που έχει αντιθέσεις, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, έχει κρυμμένους θησαυρούς, αγαπημένα στέκια, διαφορετικές πόλεις μέσα στην ίδια την πόλη, αφού στις γειτονιές της χάνεσαι και ένα δικό της χρώμα. Είναι μία πόλη που σα νέος μπορείς να δημιουργήσεις πολλές ιστορίες για να θυμάσαι!

Άλλος χαρακτήρας, άλλη ενέργεια. Η Βαρκελώνη θέλει χρόνο για να την καταλάβεις. Τέχνη, σπουδαία αρχιτεκτονική, international κοινότητα, πολύ καλό φαγητό και θέα από το Bunkers del Carmel. Αν κάτι ξεχωρίσει είναι η κουλτούρα του δρόμου, η πόλη είναι ο παράδεισος  των σκεϊτάδων.

Η βόλτα στο κέντρο ξεκινάει από την Αψίδα του Θριάμβου και συνεχίζει στο λιμάνι “Port Olimpico”, το πάρκο Ciutat Vella, είναι αγαπημένος προορισμός. Η βόλτα συνεχίζει στη γειτονία Born,  μία από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της πόλης με τα μικρά μπαλκόνια, γεμάτα φυτά και πολλά υπαίθρια μπαράκια. Η γειτονιά αυτή φιλοξενεί το μουσείο του Πικάσο, πολλές μικρές γκαλερί, το μουσείο εθνολογικό μουσείο και περπατώντας κατά μήκος, θα δείτε τη στάση μετρό Jaime II, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Καθεδρικό Ναό, τη περήφημη Λα Ράμπλας, την Πλάθα Καταλούνια και συνδέεται με την περιοχή El Raval, που αν και στην ίδια φιλοσοφία με την El Born, είναι περισσότερο νεανική και στέκι πολλών καλλιτεχνών. Επόμενη στάση είναι το MACBA, μουσείο σύγχρονης τέχνης της Βαρκελώνης, σ’αυτήν τη γειτονιά βρίσκονται πολλά βιβλιοπωλεία, δισκάδικα, second hand μαγαζιά.

Άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές είναι η Universitats, αλλά και η περιοχή τη Poblenou, με την Gracia (περιοχή πάνω από τη Σαγράδα Φαμίλια) να ξεχωρίζει.

“Προς όλους εκείνους που ρωτούν πότε θα τελειώσουν τα έργα στη Σαγράδα Φαμίλια. Ο πελάτης μου δε βιάζεται.

Ο Θεός έχει όλο τον χρόνο δικό του.”

-Αντόνι Γκαουντί

“Η πόλη φιλοξενεί γειτονίες του παρελθόντος και του σήμερα.”

#TIPS

  • Αφιερώστε λίγο χρόνο στην περιοχή της Gracia, περπατήστε την και βρείτε όλες τις μικρές πλατείες που κρύβει.
  • Αμέσως μετά ανεβείτε στους βράχους Bunkers, που μπορείτε να δείτε τη θέα ακριβώς όπως τη βλέπετε στις φωτογραφίες.
  • Μην εμπιστευτείτε τον απόλυτα τουριστικό οδηγό της πόλης. Περπατήστε και δείτε τα κτήρια του Γκαουντί, διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο και μπείτε μέσα.
  • Πολλοί κάνουν το λάθος να πάνε στη La Rambla, στην Barcelonetta και στη Sagrada Familia και έχουν την αναληθή εντύπωση πως επισκέφτηκαν ικανοποιητικά την πόλη, η Βαρκελώνη είναι μία πόλη για να την περπατήσεις και να ανακαλύψεις τα μέρη που σε εμπνέουν ή σου ταιριάζουν.
  • Εκτιμήστε την τέχνη της, είναι παντού. Και αυτή που δεν είναι στα μουσεία. Η πόλη φιλοξενεί πολλούς χώρους τέχνης με σημαντικούς καλλιτέχνες και εκθέσεις, όπως το CCCB, η σχολή design Bau που φιλοξενείται σε ένα αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον κτίριο.  Στούντιο design ανοιχτά για το κοινό, θα συναντήσετε πολλά. Υπάρχουν πολλά θεματικά καφέ ή ανοιχτούς για το κοινό χώρους τέχνης, όπως αυτός του Fundacio Joan Brossa.
  • Ναι, πράγματι να πάτε στη Σαγράδα Φαμίλια!
  • Οι  λάτρες του Μιρό να πάνε στο μουσείο του. Πρόκειται για ένα μουσείο που βρίσκεται μέσα στο πράσινο και έχει εκπληκτική θέα που σε συνδυασμό με τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη αποτελεί ένα σημαντικό μουσείο τη πόλης.
  • Ανάλογα με την περίοδο (και την εβδομάδα) που πάτε δείτε τι υπάρχει στην πόλη. Μιας και είναι σημείο συνάντησης, φιλοξενεί διαρκώς πολλά σημαντικά περαστικά event και αν είστε τυχεροί μπορεί να βρεθείτε σε ένα από αυτά.
  • Δώστε μια ευκαιρία στα ακόλουθα μαγαζιά: Three marks coffee, El Nacional, Billy brunnch, Baldomero, 7 Portes, Chaka Khan, Espai Joliu, Orval, 33|45, XIAN, La Rosa Del Rabal, Nevermind, Bun Bo, Jardin del Alma, Raspal, Gata Mala, El Rincon, Βastaix για tapas, Dry Martini By Javier de las Muelas, Chatelet Bar, Honest greens, Bitaccora, Oassis, Flax & Kale, Brunch and cake.
Κι αν δεν προλάβετε, δεν πειράζει γιατί στη Βαρκελώνη πάντοτε θα χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα…

0 comments on “Για τη Βαρκελώνη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: